lauantai 7. huhtikuuta 2012

Karitsan kruunukyljykset, palsternakka-puikulaperunapyree ja mokkakastike


Blogi on viettänyt tasaista hiljaiseloa melkein koko alkuvuoden. Ohjelmoinnin harjoitustyö ja kandinkirjoittaminen ovat sopivasti vieneet suurimman osan ajasta, ja loputkin siitä käytetty osa-aikatyöskentelyyn. Kuitenkin pitkäperjantaina saimme viettää harvinaista herkkua: yhteistä vapaapäivää apukokin kanssa. Tämän kunniaksi söimmekin kolmen ruokalajin päivällisen, johon kuului:

Karitsan kruunukyljystä ja palsternakka-puikulaperunapyree

Ja oli sen arvoista! Opiskelijabudjettiin tuo karitsan kruunukyljys (kuten myöskään monet muut yli kahdenkymmenen euron kilohinnan ylittävät lihatuotteet) ei ihan joka päivä sovellu, joten olikin mukavaa pitkästä aikaa valmistaa jotakin kunnollista liharuokaa hyvistä raaka-aineista. Kyljysten seuraksi tein palsternakka-perunapyrettä, mokkakastiketta, minttuhyytelöä, valkosipuli-yrttivoita sekä juureslastuja punajuuresta, palsternakasta ja porkkanoista.

Karitsan kruunukyljys (kahdelle)

n. 400 g karitsan kruunukyljystä
voita
suolaa
rosmariinia
pippuria

Paista kruunukyljyksiä voissa n. 10 minuuttia, kunnes ovat sopivan kypsiä. Nämä saavat jäädä hieman rosèksi sisältä. Lisää hieman suolaa, pippuria ja tuoretta rosmariinia pintaan ja tarjoile valkosipuli-yrttivoin kera.

Mokkakastike

2 rkl sokeria
1 salottisipuli
3 dl vahvaa lihalientä
2 dl vahvaa kahvia
2 rkl balsamicoa
2 dl kermaa
timjamia
Maizenaa + loraus kylmää vettä
nokare voita

Sulata sokeri kattilassa, ja anna sen ruskistua vähän. Lisää lihaliemi, kuutioitu sipuli ja balsamico. Anna kiehua jonkin aikaa. Lisää kahvi ja kerma, ja anna kiehua puolisen tuntia. Lisää joukkoon vielä tuoretta timjamia, poista kattila levyltä ja anna hautua kymmenen minuutin ajan. Siivilöi kastike, kiehauta se, lisää joukkoon suuruste ja nokare voita.

Puikulaperuna-palsternakka-pyre

voita
6 puikulaperunaa
150 g palsternakkaa
1 sipuli
1,5 dl kermaa
vettä
tuoretta timjamia
suolaa

Sulata voi kattilassa ja lisää kuutioidut perunat, palsternakka ja sipuli. Kuullota näitä hetki ja lisää joukkoon kerma sekä sen verran vettä, että juurekset juuri peittyvät. Anna kiehua kunnes ovat kypsiä. Kaada suurin osa nesteestä kulhoon. Lisää juuresten joukkoon timjamia ja suolaa. Soseuta, kunnes seos on tasaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...